Vakıf BES Fon Bilgilendirmesi

TP PERSONELİ VAKFI BİREYSEL EMEKLİLİK FON DAĞILIMI BİLGİLENDİRMESİ

Yapılan son toplantıya istinaden AvivaSA A.Ş.’nin porföy yönetim şirketi olan Ak Portföy Yönetim A.Ş.’nin piyasa bilgilendirme notları ve fon dağılım önerisi aşağıdaki gibidir. Önerilere göre isteğe bağlı olarak fon değişikliği yapılabilir. Fonların nasıl değiştirilebileceği ile ilgili detaylı bilgi için bağlantı linkine tıklamanız gerekmektedir.

AvivaSA’dan emekli maaşı alan üyelerimizin fon değişikliği işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için aşağıdaki linke tıkladıklarında ekrana gelen formu doldurarak, ıslak imzalı bir şekilde Vakıf adresine iletmeleri gerekmektedir. Detaylı bilgi için Vakıfla iletişime geçebilirsiniz.

EGP FON DAĞILIMI DEĞİŞİKLİK TALEP FORMU


Değerli Türkiye Petrolleri A.O. Personeli Vakfı Grup Planı Katılımcıları; Emeklilik yatırımlarında önemli olan, kişinin emeklilik yaşına kadar geçecek süreyi düşünerek risk tercihinde bulunmasıdır. Söz konusu risk seviyesinin ise kişi emekliliğe yaklaştıkça azaltılması gerekmektedir. Türkiye Petrolleri Vakfı ile alınan karar gereği dört farklı yatırım karması sözleşmeye giriş aşamasında sunulmuştur.

Katılımcıların tamamı ilk giriş aşamasında kısa vadeli piyasa dalgalanmaları nedeniyle oluşabilecek kısmi kayıpları kabul edebilecek, orta uzun vadede enflasyon üzeri getiri elde etmeyi amaçlayan “Düşük Riskli Plan Önerisi”’ni giriş aşamasında tercih etmiştir.

Aşağıda dört farklı risk kategorisinde önerilen fon karmaları bulunmaktadır. Fon karması risk seviyesi arttıkça kısa vadede piyasalarda yaşanan dalgalanmalardan tasarruflarınızın olumlu veya olumsuz yönde etkilenmesi mümkün olmakla birlikte yüksek riskli tercihlerde orta-uzun vadede beklenen getiri yükselmektedir.

Çok Düşük Riskli dağılımın tercih edilmesi durumunda ise, kısa vadede piyasa dalgalanmalarına daha korunaklı portföyler oluşturulması mümkün olmakla birlikte orta-uzun vadeli getiri beklentisi potansiyeli azalmaktadır.

Varlık dağılım önerileri orta-uzun vadeli (3-5 yıl) olarak oluşturulan stratejik dağılımlardır. Kısa vadeli taktiksel varlık dağılımları emeklilik yatırımları için önerilmemektedir. Katılımcılar piyasa beklentileri dâhilinde önerilen bu karmalar dışında kendi dağılımlarını oluşturmaları her zaman mümkündür. Bireysel Emeklilik Mevzuatı kuralları dâhilinde katılımcılar yılda 6 kere fon dağılım karmalarına kendileri karar verebilirler.

Katılımcıların sisteme girdiği 20.11.2015’ten 15.03.2016’ya kadar geçen 116 günde piyasa koşullarında ciddi dalgalanmalar olmuştur. İlk 52 günlük dönemde piyasa koşullarında yaşanan olumsuz gelişmelere paralel önerilen dağılımlarda negatif getiriler söz konusu iken Ocak ayı ortasından sonra yaşanan olumlu piyasa koşulları kayıpların hızla telafi edilerek pozitif getirilere ulaşmıştır.

Katılımcılar orta-uzun vadeli yatırım perspektifleri ve risk algılarını değerlendirerek önümüzdeki dönem için fon karmalarına karar verebilirler.

Geçmiş Dönem Fon Karması
1-turkiye-petrolleri-a-o-personeli-vakfi-bes-fon-bilgilendirmesi-1

Geçmiş Dönem Fon karma Performansları (Net Getiriler)
(Türkiye Petrolleri A. O. Personeli Vakfı Başlangıç Karmaları)
1-turkiye-petrolleri-a-o-personeli-vakfi-bes-fon-bilgilendirmesi-2

Ak Portföy Yeni Dağılım Önerisi
1-turkiye-petrolleri-a-o-personeli-vakfi-bes-fon-bilgilendirmesi-3

1-turkiye-petrolleri-a-o-personeli-vakfi-bes-fon-bilgilendirmesi-4

Piyasa Gelişmeleri
Petrol fiyatlarında toparlanma, Merkez Bankalarının genişleyici para politikaları pozitif etki ediyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan toparlanma, küresel risk iştahında toparlanma sağladı.
Yılın ilk haftalarında gelişen ülke para birimleri, tahvil-bonolar ve hisse senetlerinde sert satışlar izlenirken gelişmiş ülke merkez bankalarının giderek ‘güvercin’ açıklamalarda bulunması varlık fiyatlarına toparlanma getirdi. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin son toplantısında Mart ayında para politikasında ek genişleme yapılabileceğine dair sinyaller, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımı sürecinde beklentilerden daha yavaş ilerleyeceği ve son olarak Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz stratejisi kararı gelişen ülke varlık fiyatlarını şimdilik destekliyor.

Türk Lirasında kısa vadede iyimserlik devam edebilir.
TL’de, reel efektif döviz kuru gibi temel değerleme kriterlerinde gözlenen hafif pahalanmaya rağmen gelişen ülkelerden sermaye çıkışlarının sınırlanması ve görece pozitif ekonomik veriler sayesinde kısa vadede ılımlı seyir izlenebilir. Ancak, gelişen ülke ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme farklarının azalıyor olması, jeopolitik gelişmeler ve artan enflasyonist etkenler dikkate alındığında TL’de geçtiğimiz yıl kadar zorlu olmasa da koşulların negatif kalmaya devam ettiği söylenebilir.

Faizlerde aşağı yönlü hareket devam edebilir, enflasyon risk unsuru olmaya devam edecek.
Gelişmiş ülke merkez bankalarının açıklamaları ve küresel faizlerde yaşanan gerilemenin kısa vadede yurt içi tahvil-bonolar için destekleyici olduğu söylenebilir. Ayrıca, çekirdek enflasyonun yükseliş trendini sürdürmesine rağmen gıda enflasyonunun tek hanelere düşüşü son enflasyon rakamında pozitif sürpriz yaratarak, enflasyonun faiz üzerindeki baskısını hafifletti. Küresel reel faiz düzeyleri dikkate alındığında yurt içi tahvillerde tek haneli oranlara kalıcı bir faiz düşüşü güç görünüyor. Kısa vadede tahvil-bono fiyatları üzerinde belirleyici olacak bir diğer gelişme ise TCMB başkanlık değişimi süreci olacaktır.

Değerlemeler hali hazırda cazip, orta vadeli perspektifte potansiyel doğurmaktadır.
Jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle bir süredir hayli zayıf seyreden hisse senetleri tarafında ise Fiyat/kazanç, fiyat/defter değeri, piyasa değeri/FAVÖK ve piyasa değeri/satışlar gibi değerleme çarpanları uzun süredir gelişen ülkelere kıyasla ucuz düzeylerde… Sanayi üretimi, PMI gibi büyümeye ilişkin verilerin pek çok ülkeye göre olumlu performansı ve yabancı ilgisinde artış dikkate alındığında yurt içi hisse senetleri kısa vadede destek bulabilir.